Jaren gaan voorbij. Taranartos blikt terug naar de historie van deze medehandel. Tevredenheid voelt hij, en de herinneringen komen terug op. Al mijmerend denkt hij terug aan het eerste evenement waar het Museum van Tongeren hem hadden gevraagd om stand te slaan op Vikingmania! Wat een avontuur was dit, en het avontuur is nog niet voorbij. Langzaam sipt hij aan een nieuwe kruik mede, geschonken door zijn Duitse contact, Metwabe. De zon speelt vurig en de heerlijke dadelmede doet hem denken aan verre landen waar dadels hun oorsprong kennen. Zoals een goede Vates, kijkt hij naar de toekomst waar hij dit product mag delen met andere mede-liefhebbers. Zijn houten bank met vacht schenkt hem het genot te kunnen rusten, terwijl de warme zon langzaam aan naar het Westen draait. Het was windstil. Normaal ging hij nu zijn paarden spannen om naar het mooie Lierse te gaan, om zo te kunnen vertoeven tussen ridders, die hun steekspelen tentoonstellen, of andere handelaars die hun waren aanprijzen. Een mondje vol met gedroogd, gezouten vlees, een glaasje mede, een heerlijke vrucht, en dan in het Hooghuys prachtige maaltijd van 7 gangen mogen proeven. Maar deze plaag, net zoals ze het ook hadden in 1485 jaren, gaf ruimte om het een seizoen wat langzamer te doen. En toch… er komt een tijd dat de paarden weer kunnen vertrekken en naar deze handelaarsmarkten gaan, om samen wat te praten, mede te drinken en vooral plezier maken. Zijn collega Kevain werkt ondertussen grondig verder aan de opbouw van zijn nieuwe tent, want ook hij zal terug mede kunnen aanprijzen… nog even doorbijten en we komen er wel. Hij neemt nog een sip, keek nog even naar zijn vrouw die een kip aan het braden was, en weet meteen… het is goed zoals het is!

Zoals je in het verhaal kon lezen, en anderen reeds weten via de website, hebben wij een nieuwe mede, gemaakt met een volle dadel erin. Geen extract, maar the real deal! En speciaal om deze aan te kaarten wil ik jullie nog iets leuks meegeven over dadels.

Reeds in lang vervlogen tijden, tijdens de grote Griekse en Romeinse periodes waren dadels al zeer beheerd. Ze hadden reeds kleine dadels, maar ook grote dadels, Medjouls genaamd, wat een ander woord was voor koningsdadels! Dadels was niet bestemd voor het gewone volk (het plebejes), maar net zoals een Mede, voor de Patriciers. Heden ten dage leven we allemaal wat rijkelijker dan toen, waarbij Mede en Dadels toegankelijker zijn geworden voor iedereen! Net daarom wil ik nu ook een verschil maken met dit gegeven. Eender welk recept je van plan bent, ik kan je hier een heerlijke gerecht tot zelfs een schotel meegeven met Mede.
Als aperitief kunt je het best beginnen met onze Dadelmede natuurlijk. Deze zal de toon aangeven voor de maaltijd die je straks kunt bereiden.
Onze Dadelmede is, zoals 90% van onze producten, zonder extracten, waarbij je de dadel echt in de fles ziet zitten.
Je kan de dadelmede vinden op https://taranartos.be/?s=dadelmede waarbij je ook de gegevens zal terugvinden.

Bij een aperitief behoren natuurlijk ook een apero-hapje. Daarom bieden wij jullie het idee aan om een doos Medjoul dadels in huis te halen met kruidenkaas en woudham. Jullie voelen het reeds komen eh. Ontpit de dadel eerst, en vul het daarna op het kruidenkaasje. Vul het maar goed op, zodat u echt rijkelijke happen en smaak kunt combineren straks. Hier rond krijgt de dadel nog een heerlijke reepje woudham als jasje.
Je kan natuurlijk ook alles los doen van elkaar, en dus dadels met oftewel reepje woudham errond, of deze opvullen met kruidenkaas. Aan jullie de keuze.

Verder nog deze tahini gebaseerd op Mede.
Dit recept is eigendom van MallingMjod, en heb ik met hun toestemming gebruikt. Michael is ook een mazer, die ik reeds lange tijd mag kennen. Heerlijk toch.
Waarom wil ik nu net Tahini aankaarten om te maken? Ook dit is een gerecht die reeds eeuwenoud is. In Egypte was het al gekend en in het oude Babylonië.
De link naar de geschiedenis is dus ook logisch gepaard met een eeuwenoude drank.
Bij deze tahini, die men kan gebruiken als een dipsausje, heb je het volgende nodig:

Tahini Dressing met mede

1 deel tahini (sesamzaadpasta)
1 deel Bardensang mede hier te verkrijgen : https://taranartos.be/product/bardensang-mede/
een klein beetje miso, ik prefereer Awasemiso, die een mengsel is van verschillende miso’s
Chillievlokken
look
citroensap
zout en peper

Me dunkt is het duidelijk dat je hier heel veel richtingen uit kan gaan met dit soort gerechten en dat dit echt toepasselijk om een feestje thuis te bouwen. Zij die in Mei bestellen, krijgen dit gerecht nog eens mee verzonden in onze brief, en weet dat ik uitkijk naar jullie foto’s van deze Oosterse maaltijd!

Rest mij nog één iets wat ik toch al langere tijd eens wou vermelden.
Wie eens een goede boekenserie wil lezen over Romeinen en Kelten, Dirk Willaert heeft enkele jaren geleden geschreven over Ganda, het ontstaan van stad Gent, maar dan een drieluik met de Romeinse invallen in deze streek. Ook hierin werd Taranartos reeds vernoemd in het derde boek. Het is een prachtig eerbetoon van deze schrijver, naar onze zaak en voorstellingen met zijn boek. De allerlaatste proeverij in Caern Artos (berengrot) kwam hij zelfs persoonlijk voorlezen uit het boek. Misschien kunnen jullie ook eens het boek lezen met een heerlijk glas mede.


Bij kruik en vuur heffen wij een beker in eerbetoon aan de lezers,

Valeté (Gegroet)
Kristof en team Taranartos


Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Taranartos
Ermietshoek 29
8480  Ichtegem
Tel: 0476722297
info@taranartos.be

BTW: BE 0502 588 969
Openingsuren: Op Afspraak

Scroll to Top