Gratis verzending vanaf 85 EUR
Taranartos, De originele medeleverancier.
ook voor bedrijven
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Taranartos en kruiden: Gember, chillies en pepers.

Er is heel wat te ontdekken over Gember en over chillies. Bij taranartos verkoop ik namelijk al een paar medes met gember maar ook een heerlijke hakhoning met gember. Voor the meadnight club, vind ik het nodig om kruiden in de kijker te zetten. In deze kroniek zal je kunnen nagaan waar gember en chillies allemaal goed voor zijn. We weten ondertussen al dat mede met pepers vallen onder de capsicumel. Deze categorie is een new-age categorie in de wereld van mede, vermoedelijk rondom de jaren 90 in het leven geroepen door een Amerikaanse Brouwerij. Daar het gaat over pepers en gember, heb ik deze hier wat uitgesplit in een artikel.

 

 

Gember:

 

Naam: Gember (Zingiber officinale) Beschrijving: Gember is een wortelstok met een pittige, warme smaak en een karakteristiek aroma. De knolvormige wortel is bedekt met een dunne bruine schil en heeft een sappige, vezelige structuur. Het was oorspronkelijk te vinden in delen van India en China. Het oudste gebruik van gemberwortel dateert uit het oude China en India, waar gember al meer dan 5000 jaar geleden werd geteeld en gebruikt. Beide culturen gebruikten gember zowel als specerij in voedsel en als medicinale plant.Gember wordt veel gebruikt in zowel hartige als zoete gerechten en staat bekend om zijn medicinale eigenschappen.

Gember is één van de meest populaire kruiden die men op heden gebruikt, denk maar aan gemberthee, of gewoon de kruidingen die je in veel oosterse gerechten vindt. Daarnaast is het ook immens populair in Belgie en Nederland, en niet recent, maar reeds gedurende de vroege middeleeuwen.

Toepassingen:

     

      • Culinaire gebruik: Gember wordt vers, gedroogd of in poedervorm gebruikt in soepen, curry’s, thee, gebak en marinades.

      • Gezondheidsvoordelen: Gember staat bekend om zijn ontstekingsremmende, anti-misselijkheid en spijsverteringsbevorderende eigenschappen.

    Culinair Profiel: Pittig, warm, aards, enigszins zoet.

     

     

    Pepers, ook wel bekend als chilipepers, zijn niet alleen een essentieel ingrediënt in vele culinaire tradities over de hele wereld, maar ze hebben ook een boeiende geschiedenis die teruggaat tot duizenden jaren geleden. Deze kleine maar krachtige vruchten hebben hun stempel gedrukt op keukens van verschillende culturen en hebben zelfs hun weg gevonden naar dranken zoals hypocras.

     

    Al duizenden jaren worden pepers gekweekt en gebruikt in diverse keukens over de hele wereld. Oorspronkelijk afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika, werden pepers al in de pre-Columbiaanse tijd geteeld en gebruikt door inheemse volkeren. Van daaruit verspreidden ze zich over de wereld dankzij ontdekkingsreizigers en handelsroutes, en werden ze snel een integraal onderdeel van de keukens van Azië, Europa, Afrika en andere continenten.

     

    Wat pepers zo uniek maakt, is niet alleen hun pittige smaak, maar ook hun diversiteit aan variëteiten. Van de mildere paprika’s tot de vurige habanero’s, er is een peper voor elke smaak en elk gerecht. Deze diversiteit heeft geleid tot een breed scala aan culinaire toepassingen, van het toevoegen van een vleugje warmte aan curry’s en stoofschotels tot het creëren van hartige sauzen en pittige marinades.

     

    Maar pepers hebben niet alleen een plaats veroverd in de wereld van hartige gerechten; ze hebben ook hun weg gevonden naar dranken, zoals hypocras. Hypocras is een traditionele kruidenwijn die teruggaat tot de Middeleeuwen en populair was in Europa, vooral onder de adel. Het werd gemaakt door rode of witte wijn te mengen met een verscheidenheid aan kruiden en specerijen, waaronder kaneel, kruidnagel, nootmuskaat en ja, zelfs pepers. De toevoeging van pepers gaf hypocras een krachtige kick en een warme, pittige afdronk die perfect samenging met de zoetheid van de andere kruiden.

     

    Vandaag de dag blijven pepers een belangrijk ingrediënt in talloze gerechten en blijven ze evolueren in nieuwe en creatieve culinaire toepassingen. Of je nu houdt van een milde kick of op zoek bent naar een echte vuurvreter, pepers bieden een scala aan smaken en mogelijkheden om te ontdekken en van te genieten.

     

    Chilipepers:

    Naam: Chilipepers (Capsicum spp.)

     

    Beschrijving: Chilipepers variëren in grootte, vorm en kleur, afhankelijk van het type. Ze kunnen langwerpig, rond, klein of groot zijn, en variëren van groen naar geel, oranje, rood of zelfs paars. De smaak varieert van mild tot extreem heet, afhankelijk van het soort. Archeologen hebben aangetoond door het onderzoek van antiek aardewerk, dat de chilipeper al rond 7000 v.Chr. in Mexico werd gebruikt. Tussen 5200 en 3400 v.Chr. werd de plant al verbouwd, dat maakt chilipeper tot een van de oudste landbouwgewassen ter wereld, maar ook de wilde chilipeper bleef een veelgebruikt kruid. Zowel de Maya’s als de Azteken gebruikten de planten intensief, zowel culinair als medicinaal, bijvoorbeeld bij tandpijn. Toen de Spanjaarden in Mexico arriveerden hadden de Azteken al tientallen variëteiten gekweekt. De chilipeper werd aan het eind van de 15de eeuw ‘ontdekt’, door de mannen van Columbus, deze was eigenlijk op zoek naar een alternatieve bron van zwarte peper, vandaar dat hij de naam Pimiento (‘zwarte peper’) aan de plant gaf. Uiteraard hadden de inheemse bewoners de eigenschappen van de plant allang toegepast.

     

    Van Chili tot Mexico was deze plant lange tijd de enige door indianen gebruikte specerij. Door de Spanjaarden werd de plant in 1514 in hun eigen land ingevoerd en verspreidde zich zeer snel over de rest van Europa, Afrika en Azië. Rond 1680 waren er al 33 variëteiten gekweekt.

     

    Soorten:

       

        • Jalapeño: Gematigd pittig, vaak gebruikt in Mexicaanse gerechten.

        • Habanero: Zeer pittig, met een fruitige smaak.

        • Cayenne: Gematigd tot heet, vaak gebruikt in poedervorm.

      Toepassingen:

         

          • Culinaire gebruik: Chilipepers worden vers, gedroogd of in poedervorm gebruikt om warmte en smaak toe te voegen aan gerechten zoals curry’s, sauzen, soepen en meer.

          • Gezondheidsvoordelen: Chilipepers bevatten capsaïcine, wat kan helpen bij gewichtsverlies en het stimuleren van de stofwisseling.

        Culinair Profiel: Variërend van mild en zoet tot extreem pittig.

         

        In het assortiment van onze Germaanse en Deense medes hebben wij hier een aantal producten die wij kunnen aanbieden om de varieteiten te ervaren.


        Van ons huismerk hebben wij vikingbloed ingwer : een mede met kersen en gembers.
        Daarnaast hebben wij ook de Vuurdraak : een mede met cayenne.

         

        Liever toch de heerlijke mede van Metwabe? Probeer dan zeker eens de vuurduivel. Een heerlijke mede met chillies. Of wil je toch liever wat pit in je kersenmede? Hexenblut zal je een heerlijke naprik bezorgen!

         


        Bij Apis hebben wij Boze bij : een mooi gebalanceerde mede met chillies en gember, 2 jaar gerijpt op vat.

         

        Maar wat ik het leukste vond om te ontdekken was toch wel zeker Dansk mjod.

        Zij hebben hun vikingblod hernieuwd met hibiscus en gember. Daarnaast is Skjalde maar ook GL. Dansk.

         

        Alle hypocras is met peper verrijkt.

         

        Voor de Caern Taranartos is er een mede met gember gebrouwen bij een brouwerij. Deze viel enorm goed in de smaak. Enkelingen onder jullie trouwe fans mochten deze ervaren. Vanaf we kunnen doorgaan met de Caern, zal deze mede zeker nog worden herbrouwen. Met een eigen toets erbij, zodat wij helemaal uniek kunnen blijven in onze smaken.

         

        Ondertussen groet ik jullie,

         

        Kristof

        Recent Posts

        blog

        Yucatan

        Wachtlijst Wij informeren je als het product terug op voorraad is. Laat hieronder je email achter.

        Krijg korting op je volgende bestelling

        Blijf op de hoogte van al onze activiteiten, onze mead & greet. De evenementen waar we staan. Onze nieuwsbrief abonnees zijn als eerste op de hoogte van kortingen en al onze activiteiten