Gratis verzending vanaf 85 EUR
Taranartos, De originele medeleverancier.
ook voor bedrijven
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Medeglyn, Metheglin. Kruidenmedes.

Metheglyn is een andere intrigerende variëteit van mede, waarbij kruiden en specerijen aan het fermentatiemengsel worden toegevoegd. Dit geeft de mede een uniek aroma en smaak.  Het is tevens ook één der oudste manieren om mede te brouwen, als we teruggaan naar de historische recepten uit Brittanie. Metheglyn kan variëren van kruidig en verwarmend tot complex en exotisch, afhankelijk van de gekozen kruiden. Het is een variëteit die vaak wordt geassocieerd met magische en medicinale eigenschappen, en het heeft door de geschiedenis heen een speciale plaats ingenomen in zowel rituelen als geneeskunde.

 

Eigenlijk is metheglyn de oudste drank in Wales/welsh. Dat de benaming slaat op het toevoeging van kruiden is wederom een historisch feit waarbij kruiden werden gebruikt als geneesmiddel en veel minder voor de smaak. Het woord verwijst ook naar de term Arts in het Wales, want Meddyglyn en Metheglyn vertonen nu toch wel eigenaardig veel gelijkenissen.

 

Wat ik nog had ontdekt in mijn zoektocht naar mede is een feit dat een  wetsysteem , namelijk de Brehon Law , een tekst had die handelde over mede. Koning  Hywell dda, ook gekend als Hywel ap Cadell, beter bekend als howel de goede,  was koning van Deheubarth van 910 tot zijn dood, en later ook koning van Gwynedd. Hij staat bekend als de persoon die verantwoordelijk is voor geschreven wetten, en dus de brehon law, in Wales.

 

In de middeleeuwen beweerde de hoveling Sir Kenelm Digbie dat metheglyn uitstekend was voor alles, van verkoudheden tot tering, en hij nam maar liefst 89 verschillende recepten voor mede metheglyn op in zijn kookboek. Meestal konden alleen koningen en de zeer rijken zich mede/ metheglyn veroorloven.

 

Specerijen waren kostbaar omdat ze per schip uit het verre oosten kwamen. Mede werd vaak gefermenteerd met grachtwater van het kasteel, en als je je specerijen kon veroorloven, voegde je ze toe om de onaangename smaak van het grachtwater in je mede te verhullen. Sanitair begrip was niet goed ontwikkeld in de middeleeuwen. Mensen wisten alleen dat als je iets gefermenteerds dronk, je niet ziek zou worden.

 

Naarmate de landbouw vorderde en er meer hop en gerst werden verbouwd, werd bier de drank van de gewone man en werd mede steeds meer de drank van koningen. Zelfs tot op vandaag is een recept bewaard gebleven die gebrouwd werd voor Koniging Elizabeth I, the white queen. Het zou veel zoeter zijn dan wat wij tot op heden kennen, wetende dat Taranartos toch al zoete mede heeft.

De meest gekende kruiden die werden toegevoegd aan de mede om een metheglyn te vormen waren volgende. Moerasspirea, kruidnagel, gember, tijm en rozemarijn. In volgende kronieken zal ik hier dieper ingaan op het gebruik van deze kruiden. Dit zal ook kunnen dienen voor medeblanders die er graag wat naslagwerk op nahouden.

Daar Caern Taranartos zich toelegt op historische recepten , zal je zeker in de toekomst hier nog meer over terug vinden. De Caern  heeft vertraging ondervonden met het opbouwen, met als gevolg we nog niet alles kunnen afwerken om het wettelijk te laten voldoen aan alle eisen. Dit vergt tijd en veel geld. Maar wanneer dit gelukt zal zijn, zal je via de nieuwsbrieven en kronieken veel meer te weten komen hierover.

 

Daarom schrijf je zeker ook in op de nieuwsbrief genaamd de meadgazette. Want geloof mij, we gaan knallen met historische recepten! Er staat reeds een gans arsenaal aan recepten klaar, die ik door een historici uit de USA zal willen nabrouwen. Daarvoor moesten wij eerst een basismede klaar krijgen. Dit recept is bijna op punt!

Recent Posts

Wachtlijst Wij informeren je als het product terug op voorraad is. Laat hieronder je email achter.

Krijg korting op je volgende bestelling

Blijf op de hoogte van al onze activiteiten, onze mead & greet. De evenementen waar we staan. Onze nieuwsbrief abonnees zijn als eerste op de hoogte van kortingen en al onze activiteiten