Gratis verzending vanaf 85 EUR
Taranartos, De originele medeleverancier.
ook voor bedrijven

Saint Patrick’s Day

Ierland en mede. Het is een verhaal apart. Net zoals in Vlaanderen het geval was, was ook Ierland ruim 200 jaar zonder een medebrouwerij. Er werd reeds een kroniek geschreven hierover die je hier kan vinden, want Kinsale was de eerste mederij in Ierland die deze eeuw terug is opgekomen. Deze keer wil ik schrijven over Saint Patrick’s day.

Heidenen en paganisten, vieren eigenlijk een verkeerd feest, want dit is een christelijk feest waar de druiden van Ierland werden verjaagd. Meer nog, het gebeurde door Patrick, die een slaaf was, zichzelf had vrijgevochten en terugkeerde als priester om het heidens geloof daar te bekeren. Hij verjoeg de slangen van het eiland. Dit kon een verwijzing zijn naar de druiden van toen en deze term neem ik met een grote korrel zout. Per slot van rekening is de term pas een 300 tal jaren oud gegeven door Iolo Morganwgg. Maar er was zeker een priesterklasse aanwezig, zoals het altijd was geweest in deze tijden. De druiden van toen, en vooral dus de heidenen daar, hadden allemaal een tattoo van een slang (of draak) rondom hun arm. Iets wat op zich meehelpt aan het tot stand brengen van deze visie. Ook in Arturiaanse legendes hadden de merlijnen een draken tattoo. Of toch zo zijn de verhalen en legendes…

Saint patrick verjoeg de slangen met zijn stok, die een afdruk had van een klaver vier. Heden ten dage staat de shamrock , het klavertje, nog steeds als symbool voor deze feestdag en vooral ook in Ierland. Meer nog , iemand geluk toewensen gebeurd nog steeds met de clover, klaver en is een oud heidens gebruik die tot op heden ten dage nog steeds volstrekt in Ierland. Dat het groen moet zijn, is algemeen geweten. Net daarom wil ik even de aandacht leggen op een mede van Metwabe, name onze Paddy Shamrock.

Paddy shamrock heeft een heel speciale smaak voor mede. Niet alleen de naam leunt naar deze feestdag, maar ook de kleur van deze mede. Recentelijk werd , door Europese richtlijnen, de zilveren glitters vervangen met gouden Glitters. Het ziet er wat anders uit, maar is niet veranderd van smaak. Wanneer je de mede in een glas serveert, moet je toch eerst eens ruiken. De aroma van honing en fudge komen je tegemoet. Echter proef je de godendrank en krijg je toch wel een hint van Ierse whisky op je tong gesmaakt. Deze fles is dan ook razend populair in de Comic Sans, maar ook op andere horeca zaken zoals The Crafty Potions wordt hij heerlijk weg gedronken! Je kan deze vandaag nog bestellen via onze webshop.

Of misschien had je toch liever de Chivan geproefd. Deze bokkerijdersmede is gebrouwen naar een zoete mede met aromas van hennep toegevoegd naast de groene kleur. Het bevat enkel maar de smaak bestanddelen en niet het actieve THC zoals mensen wel liever hebben die een fan zijn van deze mede. In de Witte Non, kan je hier steeds chivan proeven.

Bij steen en kruik kan ik jullie enkel nog zeggen: geniet van de drank, maar met mate!

Kristof

Recent Posts

Recent Posts

Wachtlijst Wij informeren je als het product terug op voorraad is. Laat hieronder je email achter.

Krijg korting op je volgende bestelling

Blijf op de hoogte van al onze activiteiten, onze mead & greet. De evenementen waar we staan. Onze nieuwsbrief abonnees zijn als eerste op de hoogte van kortingen en al onze activiteiten