Hallo,

Soms krijgen wij de vraag: wat is die dwojniak, trojniak, etc allemaal eigenlijk? Waar liggen de verschillen?
hieronder wil ik een woordje uitleg geven over die heerlijke medes en hun tradities.

De mede in Polen kan je noemen als vloeibare honing. Het is een traditie die reeds opgetekent staat voor ruim 1000 jaar. Veel flessen en hun Poolse naam hebben wel een betekenis. Zo is de Jadwiga fles, een poltorak mede, genaamd naar een patroonheilige in Polen. Ze was een Hongaarse edele, die is afgezakt naar Polen, daar zelfs een koningin werd, door haar huwelijk en zich heeft ingezet voor de mensen in het barre land. Zomerdroom is een cocktail gebaseerd op onze Jadwiga’s Poltorak mede, die, net als de legende van Jadwiga ook weer doet denken aan lang vervlogen tijden.

Poltorak wilt eigenlijk zeggen dat de hoeveelheid water en honing een verhouding heeft van 0.5L water op 1KG honing. Door de hoeveelheid honing die werd gebruikt, maar ook door de delicate kruiden, zoals hondsroos, en frambozen is de prijs en kwaliteit van deze fles evenredig. Deze poltorak heeft ook, zoals goede traditie in Polen, gerijpt.

U kunt het hier bestellen. https://taranartos.be/?s=jadwiga

Een Dwojniak, waar eigenlijk wilt zeggen dat de verhoudingen van het water en de honing 1 op 1 is, is eigenlijk de meeste populaire flessen die wij hebben uit onze Pools gamma. Zo hebben wij de alomgekende Kurpiowski, maar ook onze klastornzy. Beiden zijn ook vrij redelijk zoet, maar hebben tevens gerijpt op vaten. De kurpiowski is eigenlijk een traditioneel recept, door de eeuwen heen, in de streek kurpa. De streek is gekend in de middeleeuwen voor de vele wolhandelaars en wevers.

Maar ook heb je de heerlijke klasztorny die ik al had vermeld. Deze Dwojniak mede volgt een traditioneel recept die gekend was in Polen, van bij Christelijke Tradities. De klasztorny mede haalt zijn recept bij een paterorde en dat het de oudste mederecept is zal u zeker niet ongemerkt blijven.
Je kan onze bevindingen hier vinden. https://taranartos.be/?s=klasztorny

De Trojniak medes. We hebben hier toch wel al enkele mooie flessen die we kunnen aanbieden aan de mensen. Trojniak wilt eigenlijk zeggen drie delen. Dus 2 delen water op 1 deel honing. Zo krijg je een niet te zoete mede, en door de heerlijke kruiden en specerijen kan je hier oneindeloos blijven experimenteren. Velen hebben het reeds nagedaan, maar wat Apis doet, kan bijna niemand! Een favoriete Trojniak van mij is de Piastowski, waarbij je heerlijke berghoning proeft, verrijkt met kruiden uit de bergen. Persoonlijk, elke dag zou ik het kunnen drinken! We hebben deze heerlijke mede ook in Keramische uitvoering, maar ook als geschenkkist binnenkort! Je vindt een link naar deze drank door hier te klikken. https://taranartos.be/?s=piastowski

Rest me nog 1 om te beschrijven. Een droge mede verkregen via de Czworniak methode. Ik vind het veel te droog naar mijn zin, omdat de ratio ook wel zegt 4 delen. Dat is 1 deel honing op 3 delen water. Ik proef bijna geen honing meer, omdat het wat te droog is. Persoonlijk zou ik deze mede eerder in de keuken gebruiken dan een glas om van te genieten, maar dat is natuulijk persoonlijk. Er zijn genoeg mensen die liever een droge mede drinken dan ietswat zoeter. Ik geef hieronder nog een link opdat je het zelf kunt bezien. https://taranartos.be/?s=korzenny

Last but not least. Opgewarmd! Onze warme medes, zoals er zoveel zijn, kan je altijd zelf uitzoeken welke je heerlijke lekkere mede vindt, luisteren naar mijn advies, na 8 jaar als handelaar en nog eens 8 jaar als proever ben ik toch al behoorlijk een kenner. Onze Grzany, https://taranartos.be/?s=grzany is echt een aanrader hiervoor. Wanneer het frisser wordt, kan je dit opwarmen in een pannetje en je beker er heerlijk mee vullen. Lekker genieten en ontspannen met een mengeling van heerlijke kruiden en een vleugje kaneel, op een lekkere temperatuur….. Ok, ik weet wat ik vanavond opentrek!

Bij kruik en vuur (en warme mede) groeten wij jullie,

Kristof en Kevain

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Taranartos
Ermietshoek 29
8480  Ichtegem
Tel: 0476722297
info@taranartos.be

BTW: BE 0502 588 969
Openingsuren: Op Afspraak

Scroll to Top