In deze kroniek schrijf ik over ons onderzoek naar mede tijdens de geschiedenis, sages en legendes. We schrijven een nieuw recept, en prijzen een nieuwe mede van de maand aan.

In ons onderzoek naar de geschiedenis van mede, hebben wij naast de kanu y medd van Taliesin, ook de Noorse saga’s opengetrokken. En wat bleek? Ook daar wordt rijkelijk gesproken over Mede. Sommigen van jullie zouden dit reeds weten, maar hier volgt het lied vanuit de Edda of de Havamal!

Het lied van Grimnir

25. Heidrun heet de geit
Op Heervaders hal;
Zij bijt aan Laerads loof;
Zij vult de bekers
Met blanke mede:
Nooit is er aan bier gebrek.

Het lied van de Dwerg Alwis (Alvissmál)
32. Alwis
Gerst bij de mensen
Bij de goden koren
Bij de wanen het groeiend gewas
Eten bij de reuzen
Bij de Alven bierstof
De halmenrijke in hel

33.Thor
Zeg mij dit, Alwis
Van alles ter wereld
Denk ik, dwerg, dat gij weet
Hoe de mede heet
Die de mensen drinken
Bij alle wezens der wereld.

34. Alwis
Bier bij de mensen
Brouwsel bij de goden
Bij de Wanen weelderig vocht
Heulsap bij de reuzen
In hel echter mede
Bij de dwergen drinkgelag.

Sedert 1 augustus is er een samenwerking met Heidrun. Heidrun is een mede leverancier gelegen in Ichtegem, met specialisatie in Engelse mede. Hierdoor kunnen wij later dit jaar ook Engelse medes aanbieden op onze webshop. Steven Galow is een kunstenaar die graag bekers draait in hout, en wij zitten nog rond tafel om hier ook iets mee te kunnen doen voor jullie, onze klanten.

Opnieuw deze maand praktisch geen events voor Taranartos, nog steeds wegens de covid regels. Zo voelt ons hart triestig bij het feit dat wij geen Elftopia hebben, waar wij de mede verzorgden, en zelfs onze vikinger Kevain ook nog mede liet proeven aan de mensen, maar ook het kinderfeest en ridderspektakel in Horst is geannuleerd. Dat laat zich natuurlijk voelen, maar wij zijn heel blij dat jullie massaal bestellen bij ons via de webshop! één event zou voorlopig nog doorgaan, en dat is Mysteria in Aarschot. Daar zal je ons natuurlijk ook vinden.

De mede van de maand is deze keer Jolly Rogers. Deze mede heeft een heerlijke zoete smaak met een bijsmaak van appelen , en een toets van Rhum. Er is een afwerking met een fijne lichte vleugje zout. De jolly Rogers is een vrij populaire mede waarvan de stock beperkt is. Haast u met het bestellen van deze aanrader!

https://taranartos.be/product/jolly-rogers/

EDIT!: Wegens het succes van de Jolly Rogers, kunnen wij deze voorlopig niet meer aanbieden. Daarom hebben wij in spoed een nieuwe mede van de maand in aanbieding. Het gebeurd zelden dat er 2 medes in 1 maand tijd worden aangeboden, maar het gebeurd. Daarom, met deze hittegolf zou een zuurtje best wel verfrissend kunnen werken en bieden wij jullie de Citroenmede van Metwabe aan! Je kan de link hier vinden.

Verder nog een recept die wij willen delen voor een heerlijk dessert, de sabayon! Hiervoor heb je volgende ingredienten nodig.

4 eieren, suiker en herb mede van metwabe.
Breek de eieren in 2 en hou de schalen om de juiste maten af te meten voor de volgende ingredienten. Bewaar de eierdooiers in een pan, het eiwit mag weg.
Voeg 2 dopjes suiker toe en 2 dopjes Herb (droge) mede van Metwabe.

https://taranartos.be/product/herb-mede/


Op een laag vuurtje klop je alles tot een mooie massa. Het is echter wel belangrijk dat je alles in een acht blijft kloppen. Als het op een hoog vuurtje gebeurt zou je eerder een omelet-achtige brij hebben, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Mocht het te snel gaan, haal het even van het vuur af terwijl je blijft kloppen in een acht! Wanneer de massa goed is, haal het ook van het vuur af, maar blijven doorkloppen tot het voldoende is afgekoeld.
Schep vervolgens alles uit in een grote glazen wijnglas, voeg wat frambozen en blauwe bessen toe, en natuurlijk een heerlijke bol frambozenijs.
Smakelijk.

Bij kruik en vuur groeten wij jullie,

Kristof, Kevain en kurt.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Taranartos
Ermietshoek 29
8480  Ichtegem
Tel: 0476722297
info@taranartos.be

BTW: BE 0502 588 969
Openingsuren: Op Afspraak

Scroll to Top