In de kronieken van Taranartos, deel ik elke maand een cocktail of een receptje die je op basis van mede kunt gebruiken.

Onze mede met hazelnoten kan worden beschreven als een infuseerde mede. Waarom infuseert Metwabe hun mede? Zij willen geen extracten gebruiken, maar uitspringen met echte waardevolle mede. Daarom worden er noten in deze fles gedaan. De noten geven hun smaak af, en raken ook vervuld ook met mede. Een magische werking tussen deze twee. In keltische cultuur werd de hazelboom bekeken als een magische boom. De New Age traditie die is ontstaan hieruit, zal betekenis geven voor psychologische en astrologische aspecten, maar dat is een ander verhaal. Wat we wel weten over deze boom is dat er een legende was in Ierland, die vertelde over een zalm die rondwaarde in de bron genaamd Segais. Er groeide daar ook 9 hazelbomen, die alle tijden bloesems, bladeren en noten hadde. Ze lieten telkens noten in de bron vallen. Men vertelde toen ook dat de noten de sleutel waren tot wijsheid en mystieke inspiratie. De bron, die werd bewaakt, liet enkel toe dat de Zalm deze noten mocht opeten. Zo werd dit dier bekeken als een dier van wijsheid. Ook mede zou wijsheid bevorderen, dus de samensprong van mede met hazelnoten vind ik fantastisch, waarop zulk moois verhaal kan worden opgebouwd.

Maar naast het verhaal en deze lekkernij verdient het toch ook een gerecht!
Wat heb je nodig voor het gerecht?

  1. 1 sjalot
  2. 2 takken verse peterselie
  3. 1/2 fles heerlijke hazelnootmede
  4. 200 ml visfond (colruyt)
  5. 250 ml verse slagroom
  6. 25 gr boter (en neem echt beste boter voor de smaak)
  7. 600 gr verse zalmfilets (of moten)
  8. 50 gr hazelnoten , crumblen en vermalen.
  9. Liefde, vooral veel liefde voor het koken.

Snipper de sjalot. Schep de sjalot en de peterselie in een grote pan en schenk de hazelnootmede, samen met de visfond, erbij. Bewaar wat peterselie voor de garnering. Breng dit aan de kook en laat het vocht inkoken tot er nog ongeveer 100 ml over is. Zeef dit boven een andere pan en roer de slagroom erdoor. Laat de saus opnieuw inkoken tot hij iets dikker wordt. Breng op smaak met peper en zout.Smelt de boter. smeer de zalmfilets aan beide kanten met wat gesmolten boter. Leg de filets in een warme grillpan en bak ze in 7 min. op middelhoog vuur tot er mooi bruine strepen ontstaan, halverwege de baktijd de filets even omdraaien. Schep de medesaus op de warme borden en leg de zalmfilet erin. Bestrooi met de achtergehouden peterselie en de crumble van hazelnoten.

Je kan de hazelnoot mede hier bestellen!
https://taranartos.be/product/mede-met-hazelnoot/

Het zou natuurlijk zo gek niet zijn, mochten we maar 1 nutty mede hebben.
Daarom kaart ik graag nog eens de amandelmede aan.
Amandelen hebben weliswaar wel de neiging om als noten bezien te worden, maar helaas. Amandelen zijn steenvruchten.
Ik kan vanuit mijn ervaring als notenhandelaar een gans relaas vertellen over amandelen, hoe ze heerlijk zijn, en natuurlijk met honing lekker zijn, dus waarom ook niet met mede! Ook metwabe heeft dit zo bekeken, en daarom hebben zij deze lekkere amandelmede uitgebracht. Zoals altijd met mede van Metwabe is het niet verzekerd dat ie altijd binnen in stock is, maar we hebben geluk.
Ze is terug voorradig!

Dus voor de nutty genieter van mede en noten, selecteer zeker onze amandelmede via deze link!
https://taranartos.be/product/amandelmede-metwabe/

Zowel amandelen als hazelnoten zijn geschiedkundige ingredienten die her en der opduiken, in gerechten of in drankjes.

Als laatste vermelden wij nog dat onze nieuwe mede van de maand de heerlijke, droge appelmede van Baron Honey mead is. Een droge mede, voor de mensen die het liever minder zoet houden, en tevens van een Belgische brouwer! De eerste waarmee wij een samenwerking hebben opgebouwd!

Wij zullen er alleszins al van genieten en drinken rustig bij het vuur een beker

Bij vuur en kruik groeten wij jullie,

Team Taranartos.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Taranartos
Ermietshoek 29
8480  Ichtegem
Tel: 0476722297
info@taranartos.be

BTW: BE 0502 588 969
Openingsuren: Op Afspraak

Scroll to Top