Beste lezers, fans, vrienden.

Vandaag wil ik jullie vertellen over Blacksmith’s Meadery, een Belgische brouwer.

Reeds jaren kennen Gert en ik elkaar, als Re-enactors op verscheidene evenementen. We praten reeds een paar jaar om zijn mede toe te voegen bij het gamma van Taranartos, maar helaas is dat nog steeds niet gelukt…

Nog steeds niet, tot nu. Deze maand hebben wij enkele van zijn medes kunnen binnenvoeren. Het was een hels werkje omdat de medes beperkt zijn, zoals je zal kunnen zien op de flessen. Deze zijn allemaal genummerd. Het verhaal waarom Gert begon met mede te brouwen was ontstaan in 2009.
Op verscheidene festivals kwam Gert steeds in contact met mede die hij bestempeld als bocht (brol). Terecht, ik, kristof, weet waar hij over praat. Soms waren de medes echt veel te zoet, ongebalanceerd, te zuur, kortom, kwaliteit was ver te zoek.

Hij begon met experimenteren en medes te brouwen. Daarbij gebruikt hij zuivere honing en gaat hij echt nadenken over smaken, en welke te combineren zijn. Een soort van Foodpairing voor medes om het zo mooi te zeggen. Er bestaan zoveel verschillende medes, elk met een eigen indeling. Degenen waar The Blacksmith’s Meadery voornamelijk de focus op legt zijn de volgende:

  • klassieke mede (honing, water, gist)
  • melomel (honing, vruchten, water, gist)
  • metheglyn (honing, kruiden/specerijen,  water, gist)
  • pyment en cyser (resp. druivensap of appelsap, honing, gist)
  • braggot (honing, mout, water gist) -> deze mede lijkt erg op bier, en wordt ook vaak zo verkocht. Nochtans is er een hemelsbreed verschil in het productieproces van beide dranken…

Gert probeert voor iedereen hun smaken iets te voorzien. Zo is er keuze tussen zware, zwoele, zoete dessertmedes tot droge fruitmedes! De medes van Gert gaan helemaal niet kort door de bocht, maar gebruiken het respectievelijke brouwproces en ingredienten zoals ze moeten zijn. Kortom, er wordt geen suikers of andere additieven toegevoegd. Medes van The Blacksmith’s Meadery hebben rustig de tijd gekregen om uit te gisten en te rijpen. Hierbij wordt enkel honing uit de EU gebruikt. Dankzij de strenge regels en controles die daarop gelden ben je altijd zeker dat onze medes gemaakt zijn met natuurhoning en dat sjoemelhoning zoals we die in Azië en de USA wel eens tegenkomen in geen velden of wegen te bekennen zijn.

Taranartos biedt volgende smaken aan op onze website.

https://taranartos.be/product/fade-to-black/
https://taranartos.be/product/kriek-mythology/
https://taranartos.be/product/sanguis-regis/
https://taranartos.be/product/sanguis-regis-plus-ultra/

We zijn dan ook trots dat onze eerste Belgische brouwer: Baron honey mead, van Joris, een collega mag verwelkomen op onze site! Belgische brouwers worden stilaan uitgebreider bij Taranartos, en we gaan dan ook onze focus leggen op hun producten in lokale horeca zaken. Daarom dat wij Baron Honey Mead met focus op appelmede, vanaf juli als mede van de maand aanprijzen!

Van bij kruik en vuur, groeten wij jullie

Kristof, Kurt en Kevain

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Taranartos
Ermietshoek 29
8480  Ichtegem
Tel: 0476722297
info@taranartos.be

BTW: BE 0502 588 969
Openingsuren: Op Afspraak

Scroll to Top