mazer en cysers

In mijn zoektocht naar de geschiedenis van Mede kwam ik de term mazer tegen. Ik kende mazer reeds als brouwers van mede, en van EMMA, de Grootste europese meadmazer bijeenkomst, waarbij de medes worden gekeurd en een prijs wordt toegekend. Maar wist je dat een mazer een bepaalde type beker was waar je mede uit kon drinken?

Ik was verbaasd dat het zoveel meer was. Het was niet enkel een beker, het moest bestaan uit drie soorten hout, of walnoot, of esdoorn, of zelfs beuk. Maar het moest gespikkeld zijn! Het geeft helemaal geen handvatjes of zo, en kon echt een soepkom zijn, of een verfijnde beker. De naam mazer voor deze beker kon leiden omdat het dus measery moest zijn (vogelspot) of afgeleid van een bepaalde boomsoort, de maserie , gekend als de acer campestre. of dus gekend als een familie van de esdoorn boomsoorten. In het proto-Germaans was het genaamd Masuraz, en hoog-duits masar.

Sommige mazers waren versierd met zilveren randen, of hadden een handvat. Sommigen waren gewoon met een metalen voet, anderen met een deksel en een ornament. Nog anderen hadden een ornament in de binnenkant.Vele van de mazerbekers zijn tentoon gesteld in het Britisch museum, waaronder de Bute mazer, maar ook Vlaamse en Duitse mazerbekers. Zeker 60 bekers hebben het overleefd tijdens de geschiedenis. De beker werd eigenlijk overgedregen naar oudste zoon of dochter, als een familietraditie. Zelfs de priesters van durnham hadden hun eigen beker, soms afgewerkt met een zilveren rand en voet. Daar was ook één grote beker genaamd de “Genade Beker” en werd altijd gebruikt na het genade gebed.
In Parijse kathedralen was er ook een mazer, die vooral werd gebruikt om hun kerkelijke dranken in aan te bieden. En we weten ondertussen reeds dat het veelal mede was die men dronk en brouwde in die tijd. In 1395 liet John de Scardeburgh, rector van tichmarsh , twaalf mazers na. Twee werden er zelfs opgenomen in de persoonlijke bezittingen van Henry IV van Engeland. Dat gebeurde in 1399.
In canterbury waren er zelfs , in de abdij, 132 bekers nagelaten! Canterbury heeft natuurlijk ook een rijke geschiedenis met mede, denk maar aan twee verhalen uit die tijd, waaronder we allemaal “a Knights tale” kennen , jaren geleden verfilmd met heath ledger!
In onze Mead and Greet kan je kennismaken met de verhalen van Canterbury.

Maar genoeg over de mazer nu. Mede van de maand September is Metwabe appelen. We zetten deze maand , omdat het een oogstmaand is, alle medes met appelen in de kijker. Taranartos heeft een uitgebreid gamma met appel mede. Mede met appelen en varianten gebruiken veelal appelsap in het brouwproces. Zo krijg je een rijke zoete smaak van je appelen altijd zo lekker doorgekregen. Daar appelen en hun varianten zo rijkelijk en varierend kunnen zijn, krijgen deze soort medes ook een eigen categorie gekend in onze soorten mede. Je had al opgemerkt dat wij tags gebruiken bij onze producten en een uitleg geven over de indelingen. Deze indeling noemt dus Cyser. Hoe kon het ook anders! In ons assortiment met de volgende soorten cysers hebben wij het volgende in de aanbieding.

noormannentrunk is met appelen, merlin bestaande uit bosvruchten en appelen , onze befaamde Metwabe mede met appelen, en natuurlijk ook hun varianten erop, appelen en kaneel, of zelfs met zure appelen. We hebben zelfs een Belgische brouwer Baron, die een droge variant van mede met appelen heeft. Niets is beter dan dit in September in de kijker te zetten. Misschien wil je ze allemaal wel proeven. Mocht je ze allemaal nemen, dan krijg je , zoals goeder getrouwe, gratis verzending van vanaf 6 flessen!

Bij kruik en vuur

Kristof

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de enorme drukte bij de vervoerders, kan uw bestelling vertraging oplopen. Bestel op tijd !! Onze Excuses voor het ongemak.
Wachtlijst Wij informeren je als het product terug op voorraad is. Laat hieronder je email achter.