De zonviering en mede.

Mede staat in de volksmond gekend als honingwijn. Nochtans is honingwijn iets helemaal anders, maar daarover schrijf ik later. Wanneer men honing zegt, denkt men automatisch zoet! Dit hoeft niet altijd waar te zijn! Bij taranartos staan we wel gekend om zoete drank te verkopen, maar we hebben ook wel drogere smaken, zoals onze Baron honeymead lijn! Als je een mede brouwt, zal de hoeveelheid water en honing bepalen hoe zoet of droog deze mag zijn, maar ook het brouwproces zal bepalen hoe zoet of droog de mede zal worden. De meer zoetere medes hebben het voordeel dat ze lager van alcohol kunnen zijn, maar een droge mede zal toch snel naar 12 graden alcohol neigen. Dus drogere mede is soms ook wel straffere mede! Beiden zijn wel een voordeel, niet?

Wanneer je naar de zoete mede leunt, zal je meer honing gebruiken om te brouwen, wat dan medesack wordt genaamd. Wanneer je naar de drogere mede wilt gaan, moet je net minder honing gebruiken, of het langer laten uitgisten. Dit heet dan een hydromel, niet te verwarren met de franse naam voor mede. Alhoewel het misschien helemaal geen toeval is dat de Franse naam wordt geleend aan drogere mede!

Soms is een drogere of droge mede zelfs aangenaam bij een kaasplank. Dat is natuurlijk ook afhankelijk van welke kazen je aanbiedt of welke smaak jij het liefst verkiest natuurlijk. Persoonlijk vind ik Heidehoning het best aanreikend hiervoor, maar ook de boekweithoning is wel streling hiervoor. Ook deze medes kunnen gebruikt worden als een body of een basismede dus, waarbij men ook weer fruitmede (melomels) of kruidenmedes (metheglins) kan bereiken door toevoegingen.

Een recept Mede & Koffie

Natuurlijk zou Taranartos niet gekend staan als specialist van mede als we niet geregeld met iets nieuws afkomen. Deze keer is het met koffie. We spreken niet over onze goedemorgen! mede, maar wel over een ware Medisaer. Deze is een variant op de pharisaer-koffie. De medisaer maak je op volgende manier. Onze medisaer is ontstaan in februari 2016.

Ter voorbereiding warm reeds 2 glazen koffie met heet water. Dit ondersteunt reeds de aroma’s die mogen vrijkomen van de alcoholische dranken. Droog dan vervolgens de binnenkant af van de glazen en giet er 1 theelepel donkerbruine suiker bij. Neem vervolgens 15 cl rum en 15cl droge mede naar keuze. Persoonlijke aanrader zou ik volgende mede aanraden https://taranartos.be/baron-boekweithoning-mede/ , onze bittere mede. Roer even het mengsel op met de suiker in het hete glas. Vervolgens voeg je er 10cl sterke koffie bij. De rest van het glas vul je dan op met licht opgeklopte slagroom. Bij het serveren strooi je dan wat cacaopoeder op de slagroom.

In 2019 had ik, via een australische klant, het idee gekregen om de mede te vervangen met een pikante mede met chillies. Dit hebben we de medisaer diabolique genaamd!

Korting !

Nu komt er nog groter nieuws. Gisteren was de zonsverduistering te merken in ons land. Straks, op 21 juni, staat de zon op zijn hoogste punt van het jaar. Dit vormt de langste dag van het jaar! Vanaf dan verliest de zon terug aan kracht waarbij elke nacht net iets langer terug zal duren. 4 keer op een jaar geven wij dan een korting om de zon te eren, die nodig is om mede te kunnen brouwen. Op Alban Hefin (onze druidische feestdag ook gekend als litha) vieren we dus de langste dag, maar ook het feit dat de Aarde zoveel rijkdom schenkt aan ons. De kruiden, de bloemen, bomen, voedsel en dranken, die wij dankzij de bij kunnen drinken. Dit is een stuk filosofie van mijzelf die ik heel belangrijk acht. Ook deze keer geven wij bij elke bestelling een standaard korting van 15% op alle producten. (maar niet op verzending!) De verzending is zoals altijd gratis vanaf 6 producten. Deze korting geldt tot 25 juni 2021

Bij kruik en vuur groet ik jullie,

Kristof

 

Reageer:

Over Taranartos

Taranartos is de naam op het gebied van Mede, importeur en distributeur voor groot en klein handel. Gekend van evenementen levende geschiedenis, fantasy en comic cons. De eerste medespeciaalzaak in Belgie sedert 2013.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Meer berichten

Volg ons:

Wachtlijst Wij informeren je als het product terug op voorraad is. Laat hieronder je email achter.