Mede en gember, een gouden combinatie

In mijn zoektocht naar historische mede recepten kom ik al eens wat samenstellingen tegen. Zo is gember toch een kruid dat geregeld wordt gebruikt. Recentelijk heeft ons huismerk Vikingbloed een nieuwe fles mede uitgebracht met gember.

Gember kennen we allemaal wel natuurlijk, want wie heeft niet al eens gemberthee gedronken, of gewoon gember in de maaltijden verwerkt? De hartige, pikante smaak verfrist elk gerecht of drankje.

Bij de historische recepten die gekend zijn wordt er gember gebruikt met een ratio van 1 op 4. De top drie van metheglins, mede met kruiden dus, wordt sedert 1700 reeds gemaakt met gember, kaneel en kruidnagel.

In brouwrecepten met gember zien we dat gember het meest werd gebruikt in de periode tussen 1700 en 1750. Er zijn echter ook recepten gevonden met gember tussen de periode 1600 en 1670. Ook reeds daarvoor werd gember gebruikt, maar veel minder. Toen ging de voorkeur eerder naar kaneel en kruidnagel dus.

Gember kan je ondertussen vinden in elke winkel. Je hebt ook mensen die het zelf kweken. Er zijn ontelbare toepassingen van gember. Zo at ik ooit eens gembersnoepjes (oh zo heerlijk!). Gember kan je tegenwoordig ook gedroogd vinden, of vers, gemalen of gezoet. Gezoete gember zal waarschijnlijk niet echt gebruikt zijn geweest om mede te brouwen. Waarschijnlijk is gedroogde gember het langst de meest gebruikte vorm van gember geweest. Logisch ook als het van Azië naar Europa moet worden gebracht…. 500 jaar geleden of zelfs langer. Maar er bestaan amper recepten die beschrijven in welke vorm ze gember gebruikten. Of toch nog niet die we hebben ontdekt.

Gember zou een positieve invloed op ons spijsverteringsstelsel. Waarschijnlijk wist men het vroeger ook reeds en werd het daarom meer en meer gebruikt in mede.

 

Volgende producten met gember kan je vinden bij Taranartos.

Van Apis hebben we volgende flessen:

Limited edition

Regular production:

Deense mede heeft volgende flessen met gember:

Ons huismerk heeft nog een soort met gember:

Reageer:

Over Taranartos

Taranartos is de naam op het gebied van Mede, importeur en distributeur voor groot en klein handel. Gekend van evenementen levende geschiedenis, fantasy en comic cons. De eerste medespeciaalzaak in Belgie sedert 2013.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Meer berichten

Volg ons:

Wachtlijst Wij informeren je als het product terug op voorraad is. Laat hieronder je email achter.