Dat je met mede ook cocktails kan maken is allang geen geheim meer voor Taranartos. In samenwerking met Rocktailz , uit Bovekerke , werden al een paar cocktails ontworpen die we stuk voor stuk ook bekend maken. Maar sinds er nu ook terug Kinsale Atlantic Dry mead in ons assortiment is gekomen, wil ik natuurlijk ook een bericht schrijven over cocktails met hun mede.
Een eerste cocktail die ik zou aanschrijven met Kinsale mead is de Brighid’s beehive! Dit is een ietwat vegetarische versie die ik graag vermeld omdat ik nu toch ook fan ben van bepaalde keukens. In dit geval wordt er met kikkererwten gewerkt, waarbij je dus weer een heerlijke hummus kan maken ala Taranartos. Sour/spicy hummus met wortelen als snack!
Bij Kinsale meadery verwijzen ze naar Brigid, omdat ze ook een patroonheilige was voor brouwers. Daar ik mijn druidenopleiding begon in 2003 en zo in contact met mede kwam, was ook Brighid voor mij een belangrijke Godin, waarbij ik mij kon verbinden. De energie die ik ermee ervaarde was er ééntje van zuivering en laat Brighid en de Bardengraad nu net zuivering en loutering in acht nemen.
Maar los daarvan : hieronder meer over de Brighid Beehive , een cocktail ontworpen door een team bij Kinsale!
Benodigdheden
- 60 ml Atlantic Dry Mede
- 20 ml citroensap
- 15 ml honingsiroop, gelijke delen honing en water
- Aquafaba schuim : wordt uitgelegd!
Plaats ijs in je cocktailshaker. Meet en giet je Atlantic Dry Mede, citroensap en honingsiroop in de cocktailshaker. Klop in een aparte kom of kopje lichtjes je aquafaba tot het halfschuimig is. Straks wordt deze helemaal schuimig. Voeg de atlantic dry mead , citroensap en honingsiroop toe aan de aquafaba en schud 30 seconden tot het geheel schuimig is.
Giet de inhoud van de shaker in je coupe of glas naar keuze. Naargelang kan je ook de rand van het glas extra smaak geven door honing toe te voegen over de rand. Voeg tot slot 3 druppels Angostura Bitters toe aan het schuim. De mede cocktail is klaar om van te genieten.
Maar wat is nu heerlijker dan een lekkere cocktail te hebben met een extra gerechtje erbij?
Aquafaba is het water van de kikkererwten die je uit een bokaal of blik hebt. Er zit ongeveer een 10 tot 12 eetlepels van dit water in je blik. Ik koop geregeld kikkererwten in blik zodat ik een heerlijke hummus kan maken. Deze eet ik dan op met een combinatie van wortelen. Daar peulvruchten wel heel erg eiwitrijk zijn, is dat toch een volwaardige maaltijd of hap, naast je cocktail.
Maar wat kan je nog met het aquafaba doen? Volgens de libelle heb ik hier wel een een lekker dessert gevonden, die je ook zou kunnen proberen met deze cocktail. Ik ben namelijk een grote fan van suikerwaren. Naast deze mede kan je hier dus een mooie luchtige chocolademousse maken. Dan heb je , naast de hummus, ook een dessert , waarbij je ten volle kan genieten van deze mede.
Je klopt aquafaba op met wat stevia en een snuifje zout en schep er licht afgekoelde, gesmolten chocolade door.
Laat me zeker weten hoe jullie dit hebben ervaren!