Gratis verzending vanaf 85 EUR
Taranartos, De originele medeleverancier.
ook voor bedrijven

Taranartos en Foodpairing: Normandische pannenkoek

In winterse tijden is een pannenkoek altijd al eens een ware traktatie voor de zintuigen en de innerlijke mens. Zeker nu het nieuwe jaar is aangebroken, en je wilt eens iets speciaals maken voor je familie of naasten, zou deze kroniek een inspiratie kunnen wezen om mee uit te pakken.


Maar een pannenkoek is maar een pannenkoek dacht ik, dus ik ging op zoek naar een tandje hoger voor een pannenkoek en kwam uit bij een normandische pannenkoek. Na het te proberen vond ik het zalig om deze te combineren met een glas mede, winterdroom of zelfs de droge variant : Odin’s skull, die toch de mede van de maand is in januari2025.

 

Zonder verder gedraal deel ik hier het recept:

 

Recept voor Normandische Pannenkoeken

Ingrediënten
Voor 8-10 pannenkoeken:

Voor het beslag:

  • 250 g bloem
  • 3 eieren
  • 500 ml melk
  • 50 ml appelmede (optioneel, voor extra smaak) zoals onze noormannentrunk
  • 30 g gesmolten boter
  • 1 el suiker (optioneel, voor een zoetere versie)
  • Snufje zout

Voor de garnering:

  • 4 grote appels (bij voorkeur een stevige, lichtzure soort zoals Granny Smith )
  • 50 g boter
  • 50 g honing of bruine suiker
  • 1 tl kaneel
  • 50 ml Calvados (Normandische appelbrandewijn)

Bereidingswijze

  1. Maak het beslag:
    • Zeef de bloem in een grote kom en voeg het zout toe.
    • Maak een kuiltje in het midden en voeg de eieren toe. Meng met een garde.
    • Voeg geleidelijk de melk toe terwijl je blijft kloppen om klontjes te voorkomen.
    • Roer de gesmolten boter en mede door het beslag. Laat het beslag minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.
  2. Bereid de appels:
    • Schil de appels en snijd ze in dunne plakjes of blokjes.
    • Verhit de boter in een koekenpan en voeg de appels toe. Bak ze op middelhoog vuur tot ze zacht beginnen te worden.
    • Voeg de honing of suiker, kaneel en Calvados toe. Laat het mengsel karamelliseren en de alcohol verdampen (ongeveer 2-3 minuten). Houd warm.
  3. Bak de pannenkoeken:
    • Verhit een klein beetje boter in een koekenpan op middelhoog vuur.
    • Giet een soeplepel beslag in de pan en draai de pan rond zodat het beslag de hele bodem bedekt.
    • Bak de pannenkoek 1-2 minuten aan elke kant tot hij goudbruin is. Herhaal dit tot al het beslag op is.
  4. Serveer:
    • Leg een pannenkoek op een bord, voeg een schep van de gekaramelliseerde appels toe en vouw de pannenkoek in vieren of rol hem op.
    • Bestrooi eventueel met een beetje poedersuiker of serveer met een bol vanille-ijs voor een extra luxe versie.
    • met een scheut calvados kan je ook de pannekoek flamberen.

 

In de toekomst mag je je nog verwachten aan een aantal foodpairings met mede of zelfs aan recepten met mede.


Laat deze alleszins smaken met uw favoriete mede, waarbij ik graag de appelen in de kijker zet en dus eerder grijp naar een appelmede dan een ander smaakvolle soort.

 

bij kruik en vuur,

 

 

Kristof

Recent Posts

Wachtlijst Wij informeren je als het product terug op voorraad is. Laat hieronder je email achter.

Krijg korting op je volgende bestelling

Blijf op de hoogte van al onze activiteiten, onze mead & greet. De evenementen waar we staan. Onze nieuwsbrief abonnees zijn als eerste op de hoogte van kortingen en al onze activiteiten