Gratis verzending vanaf 85 EUR
Taranartos, De originele medeleverancier.
ook voor bedrijven
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Over bijen en bloemen

We hebben al een tientallen blogs over mede geschreven. Zo her en der wordt een extra informatie gedeeld over de soorten honing, maar een blog over de bijen, dat hebben wij nog niet geschreven!



Wanneer ik kennismaakte met mede, maakte ik tevens kennis met honing. Er bestaan zoveel soorten honing waarover ik reeds schreef of zal schrijven, of tijdens Mead and Greet ontmoetingen liet vallen. De bij en specifiek de honingbij helpt ons hierbij aan dit mooie product komen, wat ik persoonlijk het goud van de natuur noem. De bijen, vanuit een mythologisch standpunt, het laatste elfenvolk op Aarde. In bepaalde landen was honing een betaalmiddel. Zo zeldzaam kon het zijn, denk maar aan Scandinavische landen. Door de koude was er minder kans op bijenvolkeren die konden overleven. De langere winters beperken tevens de bloei periodes van veel stuifmeelachtige bloemen.



Ik las op een gegeven moment dat er meer dan 20.000 soorten bijen zijn geteld over de wereld, en dat dit aantal waarschijnlijk nog hoger lag. De belangrijkste bij die wij kunnen hebben om toch nog mede te brouwen is de honingbij. Deze, en andere bijen, behoren tot insecten van de vliesvleugeligen. Deze orde zijn ook vleesetende wat de bijensoorten uniek maakt daar ze leven op een dieet van nectar en stuifmeel. Ook hun larven leven hiervan. Maar naast het produceren van honing, bijenwas, propolis helpen ze vooral ook mee aan de bevruchting van bloesem en worden ze dus door imkers graag ingezet in de fruitteelt sector.

Bijen leven van nectar en van het stuifmeel van bloemen maar ook van andere zoete secreten zoals honingdauw. De honing wordt bewaard als voeding tijdens de winterperiode. Imkers nemen deze deels weg en geven de honingbijen hiervoor een suikerwateroplossing in de plaats.

Daarnaast is een derde van onze voedingsmiddelen bekomen door de functie van de bij in onze natuur. Denk maar aan de volgende productie door bestuiving. Appelen of tomaten, aardbeien of koffie, mede….. 😉



Het bijenvolk is gekend dat ze een sociaal systeem hebben zoals kasten: De moer, de werkster en de dar. De moer, ook gekend als koningin is het zeldzaamst. De koningin onderhoudt de kolonie door grote hoeveelheden eitjes (tot 2000 per dag) te leggen. Ook de werksters zijn de vrouwelijke bijen. Tijdens de winter zijn er 10000 werkbijen in een nest samen met de moer. Je zal er dan geen dar vinden. De darren komen in de zomer tevoorschijn en zijn de mannelijke bijen. Ze zorgen voor de paring en voor de temperatuurregeling in de kolonies. Honingbijen worden geboren in een ei dat door de moer in één van de cellen in de bijenraat is gebracht. Met voedsel in de cel erbij gestopt wordt deze dan afgesloten met bijenwas. De raat zelf is ook bijenwas. De cellen in de raat worden niet enkel gebruikt als kweekcel, maar ook als opslagruimtes voor stuifmeel en honing. Wat opvalt aan de honingraat is dat het hexagonale vorm heeft (zeshoekig) maar dat ze ook allemaal even dik zijn.



Wie meer verdieping wilt te hebben in de bij en hun structuur kan natuurlijk ook ten rade bij lokale imkers. Naast de honing en stuifmeeloverdracht is de bij dus echt van essentie voor ons verder bestaan, iets wat al eeuwen wordt gezegd.



Laat ons nu toe enkele cocktails te hebben die wij kunnen publiceren. Ik zal hier nog niet dieper op ingaan, maar één van deze cocktails wordt afgewerkt met Bernagie bloemen. Het is altijd mooi en sierlijk om te zien hoe een eetbare bloem wordt gebruikt in samenwerking met zijn ontstaan, door de bij. Een prachtige cirkel der leven waarvan wij mogen genieten. Bernagie heeft de een komkommerachtige smaak en kan je perfect invriezen in een ijsblokje. 2 tot 3 ijsblokjes in een cocktail met mede is een prachtige kleurenpallet die echt uitnodigt om geproefd te worden.



Een andere meer specifieke bloem waarbij ik een tiental jaren geleden echt van geschrokken hoe lekker deze was, is de tuinanjer. In een salade, waar je ook de Bernagie bij kan doen, smaken ze echt af! De tuinanjer heeft een pikante zoete smaak, die je best kan vergelijken met kruidnagel. En laten wij nu toch al een paar cocktails hebben waar deze bloem perfect ook nog zou bij passen!



Ik wil nog meegeven dat er enkele tips zijn om de cyclus van de bijen te ondersteunen.

Via de aveve website vond ik een paar tips die ik hier meedeel.

  • Zaai of plant een grote variatie aan bloemen. In je tuin of op balkon. Wissel geregeld af met de bloemen zodat ze kunnen bloeien in verschillende periodes. Denk misschien ook aan eetbare planten, zodat je dubbel genot ervan hebt.
  • Plaats een bijenhotel. Er bestaan websites en links genoeg die je uitleg geven hoe deze te maken, waar je kan opletten, etc.
  • Kweek je eigen kruiden in je tuin of op je balkon. Misschien kan je zelfs ook tijm kweken zodat je een heerlijke tijmsiroop kunt maken voor in een cocktail?

Op de website kan je nog meer tips vinden https://avevewinkels.be/red-de-bij

Ook bij Taranartos wordt er gezocht naar een goede manier om het milieu nog extra te ondersteunen. Enige tips mag zeker worden gedeeld met ons.


Bij kruik en vuur,


Kristof

Recent Posts

Wachtlijst Wij informeren je als het product terug op voorraad is. Laat hieronder je email achter.

Krijg korting op je volgende bestelling

Blijf op de hoogte van al onze activiteiten, onze mead & greet. De evenementen waar we staan. Onze nieuwsbrief abonnees zijn als eerste op de hoogte van kortingen en al onze activiteiten