Lang geleden kwam ik in contact met hakhoning. Ik had al vrij vroeg, tijdens het verhaal van Taranartos dit product ontdekt. Groot was mijn verbazing dat ook dit product niet gekend was in Vlaanderen of Wallonie onder deze naam.
Hakhoning is ook gekend als Vogezenbrokken. Daar zit een rijke geschiedenis achter, iets wat perfect past in het verhaal van Taranartos. Vogezen is een bergketen in het noordoosten van Frankrijk, die aansluit bij Zwitserland. Daar was een abdij gelegen die zich toelegde op het maken van hakhoning of vogezenbrokken. Deze Abdij was de Saint marie de fontfroide. De monniken hielden er bijen en maakten de vogezenbrokken met een kruidenmengsel. Waarschijnlijk, maar dit is een vermoeden, brouwden ze daar ook mede.
hakhoning werd eeuwenlang gemaakt als een supplement voor verkoudheden, hoesten, keelonstekingen en andere luchtwegeninfecties. Het werd aldus bezien als een geneesmiddel. In 1847 kwam het recept terecht in Belgie en via aangetrouwde familie dus in Nederland.
Hakhoning is samengesteld uit een combinatie van honing, water, suiker, glucosestroop en diverse kruiden. Het product is vrij van gluten en bevat geen lactose, waardoor het geschikt is voor mensen met intoleranties. De ontdekking van glucosestroop vond plaats in de 19e eeuw, dankzij de inspanningen van de wetenschapper Kirchhof. Hij baseerde zijn werk op een recept uit de 9e eeuw dat afkomstig was uit Japan en waarbij glucosestroop gewonnen werd uit zoete aardappelen. Deze innovatie heeft de samenstelling van hakhoning verrijkt en bijgedragen aan de verscheidenheid van smaken en eigenschappen ervan.
Er zijn verschillende manieren om van hakhoning te genieten. Je kunt ervoor kiezen om het kort in je mond te laten rusten zodat het zachter wordt en gemakkelijker te eten is. Een andere optie is om het op te lossen in een glas warm water. Bovendien kan hakhoning dienen als een smaakvolle zoetstof voor je thee, of je kunt er zelfs wat van in je koffie mengen.
Via Taranartos bied ik verschillende smaken aan, ambachtelijke gemaakt door verschillende klanten of mede-werkers uit Nederland. Sedert April 2023 heb ik de eerste kilo’s aangeschaft en bieden wij dit ten laatste tegen mei aan op de markten, evenementen, maar ook in de webwinkel. Voor een lijst van evenementen kan ik doorverwijzen naar hier. Daarnaast hebben ik reeds twee winkels waar je onze hakhoning kan kopen. Ik spreek hier over Tealicious, een theespeciaalzaak uit Oostende en over Den Atelier, een ambachtelijke conceptstore in hartje Aalst.
Naast ons bescheiden assortiment, onderhoud ik samenwerking met andere producenten om exclusieve smaken van hakhoning beschikbaar te maken. Deze kroniek zal regelmatig worden bijgewerkt naarmate er meer ontwikkelingen zijn rond dit verrukkelijke product. Houd er rekening mee dat de kwaliteit van hakhoning aanzienlijk kan variëren.
Bij Taranartos blijft de focus altijd gericht op kwaliteit.
Bij thee en vuur,
Kristof