Een kerst samen

We kennen allemaal wel mensen die eenzaam de kerstdagen doorbrengen. Zelf ken ik er
toch al enkelen, ook in mijn naaste familie. Helaas is Taranartos’s berenhol te klein om iedereen uit te nodigen, hoe graag we dat ook zouden doen.

Er zijn echter mensen in steden en dorpen die zich inzetten om goedkopere kerstmaaltijden aan te bieden, zelfs met een klein geschenkje erbij, die dan de minder bedeelde mensen nog eens samenbrengen ook. (Ook in Ichtegem gebeurt dit.) Dit is een christelijke traditie, die op zich niks met Taranartos en de paganistische levensvisie te maken heeft, maar wel heel veel met naastenliefde.

De notie van naastenliefde komt ook sterk terug in het neo-druïdisme en voornamelijk ook in het boeddhisme. Net daarom dat ik hier even aandacht aan wil geven. Laat ons nadenken over wat eenzaamheid doet met velen van ons.
Ook ik was ooit eenzaam met kerst… en ik werd geholpen door vrienden die mij naar jaarlijkse traditie uitnodigden.
Nodig elkaar uit! Breng die tijd samen door. Kan het niet bij familie of gezin? Probeer het dan met vrienden! Voor zij die de naastenliefde willen delen, heb ik het volgende recept in elkaar geflanst.

Want de mede brengt dan wel mensen bij elkaar (en de cocktails zeker ook!), maar
niettegenstaande is ook voeding erg belangrijk. Speciaal hiervoor een op mede geïnspireerd gerecht: ons eigen stoofpotje.
Recept voor een heerlijk mede-stoofpotje

– Hak 2 uien fijn of in ringetjes, wat je zelf het lekkerste vindt.
Bak deze aan.

– Bak ondertussen ook kipblokjes (of een ander stoofvlees).
Wanneer deze gaar zijn voeg je de ui toe.

– Voeg hierbij Barbaren Gold van Beerenweine toe. (LINK)
ik begon met 1 flesje van een halve liter. Blijf goed roeren!…. (mijn
eerste poging was wat…. aangebrander).

– Wanneer het vocht is verdampt, giet een 2e fles barbaren Gold bij het stoofpotje.

– Proeven en bijkruiden naar keuze… (kipkruiden zijn echt heerlijk
hierbij).

Smeer honing op 2 boterhammen (bruin brood is voedzamer) en doe ze vervolgens erbij. In de Lidl had ik een heerlijke pot mosterd gevonden met dille en honing, die dit recept net de juiste toets gaven.

Blijven roeren, of je zal schrobben aan je kookpot…

Wanneer de boterhammen zijn opgelost en de saus is ingedikt, is het
stoofvleespotje klaar.

Het mengsel deed mij denken aan het Keltische land van honing. De smaak
was subtiel aanwezig en niet overheersend. We hebben het stoofpotje gegeten met
patattenpartjes, gekruid met kipkruiden en rozemarijn, uit de oven.

Voor de pattatenpartjes

Snij de aardappels in 6 tot 8 stukken en bak in bakolie
naar keuze (mijn vrouw raadt maïs- of zonnebloemolie aan, want olijfolie
laat een te sterke smaak na), en kruiden maar! Door de olie blijven de
kruiden goed hangen.

Verwarm de oven op 180 graden en stop de schaal met patatjes er voor 35 tot
45 minuten in. Geregeld eens doorprikken om te zien of deze
reeds zacht zijn.

Natuurlijk wil je daar nog een goed glas mede bij serveren… Zo heeft bijvoorbeeld Apis een heerlijk assortiment. Wij hadden echt genoten van hun Staropolski mede bij dit gerecht!

Moge de inspiratie van het Awen jullie begeleiden

Met vriendelijke groeten,

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *