microbrouwerijen

Nice to mead you,

Zoals eerder al aangeduid willen wij de microbrouwerij van verschillende landen in kaart brengen.

Natuurlijk begin je hierbij in eigen regio. Net daarom hebben wij sedert september een afspraak met Baron honey mead, uit hertsberghe, Brugge in ons gamma genomen. Deze brouwerij is in 2017 ontstaan nadat hij 2 meisjes die Joris een lift had gegeven vanuit Gent naar Namen. 1 daarvan werd zijn vriendin, en op een bezoek in Warschau, heeft hij daar mede leren kennen. Hij had toen natuurlijk nog geen kennis van Taranartos en ons gamma, maar daar is sedert kort wel verandering in gekomen. In warschau, bij zijn schoonouders, begon hij al snel het idee te krijgen om zelf te brouwen. Zijn kelder werd al snel een minilabo/brouwerij. Hij gebruikt bij appelmede , lokale honing van imkers uit zijn buurt, en bij de andere is het boekweithoning uit Polen.
Deze mede’s zijn semi droog/zoet, en zullen zeker te vinden zijn op evenementen het komende jaar, zolang de voorraad strekt.

Hierbij voegen wij een leuk receptje toe die Baron honey mead heeft gecreëerd.

– 50ml Baron Apple Mead
– 25ml dry gin
– 25ml citroensap
– 20ml tijmsiroop*

Shake en zeef over crushed ice, garneer met een takje verse tijm.

* 1 deel water opwarmen met 1 deel (riet)suiker. Van zodra alle suiker gesmolten is, zachtjes blijven roeren en verse tijm toevoegen. Na enkele minuutjes kan je het geheel laten afkoelen en dan zeven. De siroop is in een goed afgesloten fles zeker enkele weken houdbaar.

Daarnaast hebben wij natuurlijk ook nog Mjodhamnen. Deze naam zegt u niks, maar we kunnen u garanderen dat mensen in het re-enacting wereldje en meer bepaald ook uit de viking periode of de vroege middeleeuwen wel gekend zijn met deze mede. In Zweden was mede niet gekend, enkel maar als hetgene wat de vikingers ook dronken. Zodoende kwa Mjodhamnen in 2007 op de markt met mede. Toen kwamen er ook plannen om een mobiele brouwerij te starten, zodat van lokale imkers honing werd gebruikt in de mede. Zo heeft Mjodhamnen ruim 60 soorten mede gebrouwen sedert 2010 tot op heden. In 2016 kwam Grimfrost uit, met een sterkte strategische marketing, waardoor johan zich hield aan welke mede het beste zou bevallen voor Grimfrost klanten, toch wel een bepaalde firma die grootse naambekendheid heeft gemaakt ondertussen.

Een eerste werd de suttungr, gebrouwen met rode bosbessen, toch wel gekend in Zweden als zijnde uniek. Daarnaast werden er sporen gevonden in archeologische vondsten van deze bessen en honing. Mjodhamnen heeft dit verrijkt met dennennaalden en nog wat extracten om toch het bosgevoel terug te geven in deze drank.
Jarl’s Brew kwam uit samen met de Bear’s feast.
Jarl’s brew won de mazer cup voor beste traditionele mede, terwijl het een simpele mede is, enkel honing en water, maar tevens ook werd er tijdens dit fermentatie proces honing toegevoegd, waardoor er toch een unieke smaak vrijkwam.

Bear’s Feast is een eerder droge mede, waarbij weinig honing werd gebruikt, en het sap van lokale blauwe bessen (billberry). DaarZweden bijna geen rode wijn kunnen produceren, is deze mede heel populair in Zweden.

Verdere informatie over de mede vindt u op onze site, onder Grimfrost/mjodhamnen sectie.

Natuurlijk gaan we verder op zoek naar andere micro-brouwerijen, zodat we deze kunnen beoordelen. Een nieuwe die volgend jaar misschien zal bijkomen is er ééntje uit Belgenland en uit Zwitserland.

We houden u op de hoogte!

En zeer zeker, vergeet ons niet te bezoeken op Helltopia!

Bij beker en kruik groeten wij u,

Kristof en Kevain

Reageer:

Over Taranartos

Taranartos is de naam op het gebied van Mede, importeur en distributeur voor groot en klein handel. Gekend van evenementen levende geschiedenis, fantasy en comic cons. De eerste medespeciaalzaak in Belgie sedert 2013.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Meer berichten

Volg ons:

Wachtlijst Wij informeren je als het product terug op voorraad is. Laat hieronder je email achter.