Mede?

Een woordje uitleg

Bij mensen is Mede minder gekend. Daarom zeggen wij soms ook honingwijn. Mede is een drank op basis van honing. Een hoeveelheid honing fermenteren met water leidt tot deze drank die zelfs in epossen en mythische verhalen is opgenomen. Een bekende uitspraak is dat Odin zelf tot wijsheid kwam door het drinken van Mede. Dat vertelt ons veel over deze drank.

Mede is natuurlijk ook maar één soort. Je hebt vervolgens nog alle soorten toevoegingen. Men kan bijvoorbeeld de Mede maken en tijdens het proces een opleg doen met fruit, wat leidt tot een melomel. Verder kan je ook Medesack maken, waarbij de hoeveelheid honing wordt opgetrokken, of een hydromel (niet te verwarren met het Franse woord voor Mede) waarbij de rijping langer duurt en minder honing wordt gebruikt. Medeglijn is dan weer een Mede die wordt opgelegd met kruiden of je hebt ook nog een Pyment, waarbij druiven worden toegevoegd. Capsicumel is een Mede gemaakt waarbij men pepers toevoegd, en daar staan bij verschillende producenten ook andere soorten pepers bij, of een Cyser, waarbij men appelen gebruikt

Indien je meer te weten wil komen over Mede kan je je inschrijven op de nieuwsbrief door het contactformulier in te vullen. Vermeld hierin dat je wenst opgenomen worden in het bestand. Daarna volgen nog uitnodigingen om eens deel te nemen aan een tasting die twee maal op een jaar wordt georganiseerd in Oostende.

Oorsprong
Mede is een eeuwenoud gekend recept. De oudste teruggevonden restanten bleken uit Ethiopië afkomsting en volgens archeologen reeds 8000 jaar oud. De drank was ook verder goed gekend bij de Kelten uit gans Europa tot zelfs bij de Noormannen, Germanen en Slavische volken. Via de Kelten leerden ook de Romeinen de drank kennen, waar ze ook in de smaak viel.

In het midden van de 19de eeuw werd ontdekt dat deze drank ook bevorderlijk is voor het spijsverteringsstelsel via een natuuropaat. Zo kreeg de drank terug belangstelling in de maatschappij. Daarom ook dat er verschillende gezondheidswinkels deze Mede verdelen.

Een recent artikel van een onderzoek, gedaan door Zweedse wetenschappers toonde aan dat het zou kunnen helpen met antiobiotische resistentie. Olofsson en Vasquez hebben jaren de genezende kracht van honing bestudeerd en kwamen tot deze conclusie in 2014. U kan het artikel hier lezen (Engelstalig).

Zo komt het tot bij u, via Taranartos.
Bestel zeker vandaag nog uw Mede en laat hem smaken. Het kan opgediend worden onder kamertemperatuur of gekoeld, naargelang uw smaak.

Geef een reactie